• Donald Trump is op 20 januari niet bij de beëdiging van zijn opvolger Joe Biden. Daarmee breekt hij met een decennialange traditie.
  • Trump houdt woensdagochtend een afscheidsceremonie op een luchtmachbasis bij Washington. Daarna vliegt hij met Air Force One naar Florida.
  • Als Biden om 18.00 uur Nederlandse tijd de ambtseed aflegt, zit zijn voorganger vermoedelijk al in zijn resort Mar-a-Lago.

Een afscheidsceremonie op een luchtmachtbasis en dan met Air Force One naar Florida. Zo zien de laatste uren van het presidentschap van Donald Trump er vermoedelijk uit.

Trump heeft zich niet kunnen verzoenen met zijn verkiezingsnederlaag en breekt met traditie door niet naar de beëdiging van zijn opvolger te gaan.

Aanhangers die afscheid willen nemen van Trump, moeten vroeg uit de veren. De plechtigheid staat in de vroege uurtjes gepland op de basis Andrews bij Washington. Genodigden worden tussen 06.00 uur en 07.15 uur lokale tijd verwacht.

Het Witte Huis lijkt aan te sturen op een flink aantal gasten. De oud-communicatiechef van Trump, Anthony Scaramucci, die al na tien dagen werd ontslagen door het Witte Huis, zei onlangs dat zelfs hij een uitnodiging heeft gekregen. “Geloof me, ze moeten wel een enorm aantal mails hebben verstuurd als er een bij mij is beland”, grapte hij tegenover de actualiteitenrubriek Inside Edition.

Scaramucci benadrukte het feest aan zich voorbij te laten gaan en mogelijk doen ook veel andere genodigden dat. Een ingewijde zei tegen CNN dat het zeer de vraag is of het storm zal lopen op de afscheidsplechtigheid voor Trump. Het aantal aanmeldingen zou maandag nog zeer bescheiden zijn geweest.

Schrijft Trump ook een handgeschreven brief aan Biden?

Als Biden om 18.00 uur Nederlandse tijd de ambtseed aflegt, zit zijn voorganger vermoedelijk al in zijn resort Mar-a-Lago. Dat betekent dat Biden en zijn echtgenote later bij het Witte Huis worden ontvangen door hoofd van de huishouding Timothy Harleth, aldus een bron van de nieuwszender.

De 74-jarige Trump maakte op 8 januari bekend dat hij niet naar de machtsoverdracht in Washington gaat. Dat was twee dagen nadat zijn aanhangers het Capitool hadden bestormd.

Het is nog onduidelijk of de president ook wil breken met een andere traditie: het achterlaten van een handgeschreven brief voor zijn opvolger in het Oval Office.

Gratie voor Lil Wayne, niet voor Giuliani en Bannon

Trump communiceerde in de laatste dagen van zijn presidentschap nauwelijks nog met de buitenwereld. Zijn favoriete communicatieplatform Twitter sloot hem af in de nasleep van de bestorming van het Capitool.

Hij zou nu op de valreep nog overwegen om een flink aantal mensen gratie te verlenen. Onder meer rapper Lil Wayne zou volgens ingewijden kunnen rekenen op een presidentieel gratiebesluit.

Rudy Giuliani en Steve Bannon, van wie werd gespeculeerd dat zij gratie zouden krijgen, staan volgens de bronnen niet op de lijst. Giuliani trad in de afgelopen maanden op als Trumps persoonlijk advocaat en spande zich in om mensen te overtuigen van Trumps onbewezen claims van verkiezingsfraude door de Democraten.

Steve Bannon adviseerde Trump rond de verkiezingen van 2016 en werd daarna adviseur in het Witte Huis. Bannon (66) wordt ervan verdacht dat hij geld heeft verduisterd uit de stichting We build the wall, die geld inzamelde voor de door Trump beloofde muur langs de Mexicaanse grens.

Volgens twee bronnen die betrokken zijn bij de discussies rond de gratiebesluiten, zou Trump zijn overgehaald om toch niet preventief gratie te verlenen aan zichzelf en zijn familieleden. Hij zou dat eerst wel van plan zijn geweest om te voorkomen dat hij of zijn familie na zijn presidentschap justitie achter zich aan krijgt.

Ruzie met de buren in Mar-a-Lago

Na zijn afscheid neemt Trump de komende tijd waarschijnlijk zijn intrek in zijn resort Mar-a-Lago in Palm Beach. Daar zijn eerder deze week al verhuiswagens gesignaleerd.

Zijn nieuwe buren zijn naar verluidt niet blij met de komst van de Trump-familie. Ze schreven volgens ingewijden een brief aan de gemeente Palm Beach en de Amerikaanse geheime dienst. Daarin stellen ze dat Trump, op basis van een overeenkomst die hij in 1993 heeft ondertekend, geen recht heeft fulltime in Mar-a-Lago te wonen.

En dat is niet de enige procedure die Trump aan zijn broek krijgt. Er hangen hem meerdere rechtszaken boven het hoofd als hij uit het Witte Huis is vertrokken. Daarnaast loopt er nog een afzettingsprocedure tegen hem loopt. Senatoren zouden Trump kunnen uitsluiten van deelname aan de presidentsverkiezing van 2024.

Lees meer: Zo kan het Amerikaanse Congres ervoor zorgen dat Trump nooit meer president mag worden – er zijn nog veel obstakels

First lady Melania Trump neemt alvast afscheid

Ondertussen heeft Trumps echtgenote alvast afscheid genomen als first lady. In een videoboodschap, onder meer op Twitter, richt zij zich tot het Amerikaanse volk.

Ze zegt onder meer dat de afgelopen vier jaar onvergetelijk zijn geweest. Ook toont ze zich dankbaar voor haar rol tijdens het presidentschap van haar man: “Het is de grootste eer van mijn leven geweest om als first lady van de Verenigde Staten te dienen.”

Ze lijkt ook nog stil te staan bij de bestorming van het Congresgebouw op 6 januari door Trump-aanhangers. Daarbij vielen vier doden en raakten veertien politieagenten gewond. Melania noemt de rellen niet expliciet, maar zegt wel dat “geweld nooit het antwoord is”.

Melania Trump zal het Witte Huis verlaten met de laagste populariteit tijdens haar termijn als first lady, blijkt uit een peiling voor de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Van de ondervraagden heeft 47 procent een negatieve kijk op de first lady, 42 procent een positieve indruk. Schrale troost: haar man, de vertrekkende president, wordt maar door 33 procent gunstig beoordeeld. First lady Michelle Obama was vier jaar geleden bij haar vertrek nog goed voor 69 procent instemming.

Lees meer over Donald en Melania Trump: